Tips jadi ejen hartanah yang berjaya dalam masa setahun sahaja

Tahun pertama menjadi ejen hartanah ialah tahun yang paling mencabar. Tak kira apa latar belakang anda. Atau Pendidikan.  itu bukan lah satu punca utama kejayaan untuk menjadi ejen hartanah Ada yang berpendidikan tinggi, tapi ada juga yang hanya lepasan spm boleh menjadi top ejen hartanah. Ada dulunya engineer, ada yang cikgu…ada juga sebagai suri rumah. Apa pun latar belakang anda, yang pentingnya semangat untuk berusaha. Dari pengalaman saya, sekiranya seseorang agen itu survive atau berjaya dalam masa setahun. Untuk  lebih berjaya pada tahun hadapan amat lah cerah.

Jadi tahun pertama sebagai ejen hartanah amat lah penting!!!

Ikuti tips ini

 • Ikut mentor
 • Konsisten
 • Pasang strategi
Ikut mentor

Perkara yang paling mudah dan cepat untuk berjaya ialah IKUT MENTOR.  Tips memilih mentor untuk ejen hartanah. Sebab apa?

Sebab kita sendiri yang pilih mentor atas dasar “Kepercayaan”

Pastinya pemilihan kita disebabkan mentor kita berpengalaman sebagai ejen dalam bidang hartanah. Atau mentor kita menunjukkan ciri-ciri sebagai ejen hartanah yang berjaya. Dan mungkin kita selesa dengan cara berkomunikasi mentor.

Jadi kita perlu letakkan kepercayaan dengan mengikuti tips atau segala panduan mentor kita beri. Tiru cara kerja atau ambik pengajaran daripada pengalaman mentor. Mereka akan mengajar anda cara bercakap dengan client, nak handle pelbagai ragam dan karenah client.

cara buat sales dan pelbagai lagi

Saya juga ikut mentor pada permulaan, sekarang saya pula yang melatih ejen-ejen baru.  Saya juga melatih ejen saya seperti apa yang mentor saya ajar.

Resepi turun menurun!!!

 

Konsisten

Konsisten adalah antara key point kejayaan utama. Usaha perlu berterusan. Tak boleh lah sekejap bersemangat, sekejap putus harapan.

 • Ada hari yang tetiba klien cancel nak jual rumah
 • Ada hari yang projek anda kena sailing
 • Ada hari dari pagi sampai ke petang ada appointment dgn client, anda pula tetibe rasa tak cukup rehat
 • Ada yang perlu uruskan jual beli hartanah yang rumit.

Walaupun apa hari yang mendatang teruskan langkang, jangan sesekali berputus asa dan berpatah balik.

Saya selalu ingatkan ejen bawah saya time mereka tengah down “ Mengapa dulu buat keputusan jadi ejen hartanah”. Mengapa tak jadi ejen yang lain. PERLU INGAT, dan teruskan melangkah. Lagipun bila dikenang balik saya atau ejen hartanah yang lain, I. allah cukup untuk pendapatan asas.  Cumanya sales banyak atau kurang sahaja.

Atau erti kata lain lumayan ataupun tidak Itupun sebenarnya bergantung pada usaha juga. Yang penting kene terus konsisten usaha, mencari ilmu apa sahaja yang berkaitan dengan hartanah

 

Ilmu pemasaran

Ilmu nak bercakap dengan klien pun, bukan satu yang mudah dan yang paling penting belajar dari kesilapan. Pasti ada silap Langkah, pasti ada yang silap percaturan. Dan yang paling penting jangan ulangi kesilapan yang sama.

 

Pasang strategi

Pengurusan Pipeline

Dalam bisness hartanah ini, setiap agen mempunyai cara pengendalian pipeline yang berbeza. Tapi dalam satu objective yang sama iaitu menguruskan aliran jualan untuk mendapatkan lebih banyak urusniaga.

Di mana, pipeline ini adalah “workflow” dalam menjual. Ia merupakan kombinasi pemasaran, perjumpaan dengan klien, pertunjukan (viewing) hartanah, mengadakan perjanjian jual beli. Pipeline terbahagi kepada dua,

 1. Pemilik rumah -yang merancang untuk menjual rumahnya
 2. Pembeli rumah-yang merancang untuk membeli rumah baru

Dalam pipeline pemilik atau pembeli rumah ada beberapa peringkat yang perlu dilalui secara fasa per fasa

Pemilik rumah

 1. Hubungi: Perlu hubungi pemilik rumah untuk kepastian dan dan maklumat-maklumat yang sepatutnya. Logiknya jika tiada pemilik nak jual rumah, bagaimana kita nak menjual bukan?
 2. Semak nilai pasaran- Berapa harga pasaran dan selalunya rumah akan lebih mudah untuk dijual sekiranya bawah daripada harga pasaran
 3. Temu janji & Pemeriksaan rumah – Untuk melihat keadaan sebenar rumah
 4. Pemasaran-untuk mendapatkan pembeli yang baru

Pembeli

 1. Hubungi
 2. Semak kelayakan
 3. Temu janji & Pemeriksaan rumah
 4. Rundingan
 5. Uruskan proses pinjaman
 6. Uruskan proses guaman

Jika anda perhatikan “workflow pipeline ini sudah bersistematik.

Contohnya untuk pembeli rumah selepas hubungi perlu semak kelayakan terlebih dahulu. Sebab apa?

Kalau tidak layak, bagaimana nak teruskan proses membeli rumah. Jika anda skip dan teruskan proses rundingan. Ianya agak membuang masa kerana pada proses pengurusan pinjaman. Ianya akan “GAGAL”. Akhirnya anda juga gagal menjual rumah

 

Jadi apa tugas anda?

Tugas utama anda, ikut pipeline ini. Ianya akan membuatkan anda lebih focus pada setiap fasa. Malah akan menjadikan anda lebih berdisiplin dalam pengurusan. Jika tidak Berjaya, dengan pipeline ini anda boleh buat analisis dan mencari kesilapan yang perlu diperbaiki.

Penggunaan pipeline ini perlu diikuti dengan “konsep jualan” yang biasa diaplikasikan dalam perniagaagn

 1. Jumlah potensi klien
 2. Cepat mengambil Tindakan
 3. Kualiti Klien

 

Uruskan pinjaman

Waktu ini anda boleh memilih klien yang dapat membeli dengan harga yang lebih tinggi.

Walaupun mungkin ada risiko, ada klien yang tak jadi beli atau masalah pinjaman.

Masih boleh diteruskan dengan klien yang lain

Cepat bertindak juga memainkan peranan. Jika kita terlalu lambat, klien juga boleh hilang semangat atau bertukar fikiran untuk membeli atau menjual rumah mereka.

Dalam masa yang sama kualiti klien juga memainkan peranan dalam jual dan beli rumah.

Faktor kelayakan, faktor kemahuan dan sebagainya. Adakalanya klien hanya mahu bertanya dan survey rumah mana yang layak dibeli. Ada yang memang berminat disebabkan lokasi dan sebagainya.

Sekiranya anda sudah biasa membuat pipeline ini, anda akan sedar. Sebenarnya ini bermain dengan ratio.

Contohnya 100 klien yang anda hubungi mungkin akhirnya hanya 2 orang sahaja yang Berjaya membeli rumah. Jadi anda perlu gandakan jumlah klien ini

Semakin berpengalaman atau lama dalam industry ini, ratio ini akan berubah contohnya dengan hubungi 20 orang klien sahaja, akan dapat 2 orang klien yang Berjaya.

Ini disebabkan pengalaman atau portfolio anda. Maka, klien akan bertambah yakin.

Bina hubungan baik dengan klien

Sekiranya anda dapat menyelesaikan sesuatu jualan atau pembelian dengan baik. Sedikit sebanyak akan dapat memberi gambaran tentang kualiti kerja anda. Klien juga berkemungkinan akan refer anda pada kenalanya.

Yang tidak layak meminjam pun digalakkan bina hubungan dan motivasikan mereka untuk membeli rumah. Bagi cadangan yang perlu mereka lakukan untuk membeli rumah pada masa hadapan.

Mungkin ini adalah klien anda beberapa tahun akan datang. Sekiranya mereka Berjaya membeli rumah atas motivasi dan cadangan anda. Anda juga akan membina kualiti klien yang bukan sahaja layak membuat pinjaman tetapi memudahkan urusan pembelian kerana klien ini sudah mempercayai anda. Pastinya klien ini juga akan refer kepada kenalan-kenalan tentang pertolongan yang anda berikan.

Berkomunikasi dan menggunakan kata-kata yang baik juga akan membantu membina hubungan yang baik dengan klien. Walaupun ada kalanya klien yang cancel temujanji, cancel nak jual rumah, tak jadi beli rumah. Kita masih perlu bersikap professional dan anggap sahaja tiada rezeki. Jika anda bersabar, mungkin satu hari mereka juga akan menjadi klien anda. 

Kesimpulannya

Sekiranya anda mempraktikkan kaedah atau cara ini, besar peluang untuk Berjaya. Hal ini kerana sememangnya inilah kaedah yang di guna pakai oleh ejen hartanah lain. Konsepnya masih sama, mungkin cara perjalanan yang berbeza.

Ingin bercakap dengan perunding Hartanah?

Hubungi Kami Terus Melalui Whatsapp

Ingin bercakap dengan perunding Hartanah?

Hubungi Kami Terus Melalui Whatsapp

Nak Jadi Ejen Hartanah? Hubungi Kami