Tips dan Teknik Jual Rumah di Malaysia

Membeli rumah tidak semudah menjual rumah. Setelah mengeluarkan kos yang tinggi dan melalui berbagai proses, sudah pasti anda perlukan pulangan yang berbaloi hasil dari jualan rumah. Jika tidak kena cara dan prosedur serta tahu teknik yang betul, percayalah hasilnya anda gagal menjual dan boleh patah semangat. Ikuti tips dan teknik lengkap langkah demi langkah menjual rumah sehingga berjaya dan jangan lupa kongsi kejayaan anda di sini ye!.

Jangan ragu-ragu, Jom Semak!

• Bagaimana Menentukan Nilai Harga Rumah
• Teknik Urusniaga Dengan Pembeli
• Tata Cara dan Prosedur Jual Rumah
• Cara Iklan Dan Promosi Yang Mudah
• Kos Jual Rumah Yang Perlu Ambil Tahu
• Tujuh Senarai Dokumen Yang Perlu Ada
• Ambil Tahu Perangkap Tersembunyi Dalam Jualan Hartanah
• Adakah Perlu Saya Guna Khidmat Ejen Hartanah
• 10 Soal Jawab Jualan Hartanah

TIPS 1 – Bagaimana Menentukan Nilai Harga Rumah

– Jangan bermain dengan emosi

Pemilik yang menyimpan berbagai kenangan samada manis atau pahit cenderung bermain dengan emosi sentimental apabila berhasrat menjual rumah. Kenangan manis terutama bersama pasangan dan keluarga dan membuat pengubahsuaian yang menurut pendapat pemilik sukar dicari ganti membuatkan mereka menetapkan harga yang tinggi sesuai dengan sentimen yang dirasai mereka. Ada juga yang meletakkan harga terlalu rendah gara-gara kenangan pahit. Akibatnya pemilik tidak mendapat apa yang sepatutnya.

Lantaran itu, menjual rumah perlukan anda bertenang, berlapang dada dan lihat sekeliling secara realistik. Di luar sana ramai yang bersaing dengan anda menjual rumah bukan sahaja berjaya meraih untung malah dapat pula menambah aset baru.

Buang jauh-jauh sentimen, dan mulakan Langkah proaktif menjual rumah anda!

Ikuti langkah bagaimana menentukan harga dan rumah anda dalam kategori rumah yang baik dalam pasaran dan memancing pembeli.

– Kaji Harga Pasaran Semasa dan Kawasan

Mulakan dengan mengkaji dan semak harga pasaran semasa rumah. Ia penting bagi pembeli yang membuat pinjaman dimana kebanyakan skim pinjaman hanya memberi margin 90%. Pembeli perlu menyediakan 10% dari harga rumah. Sebagai contoh jika rumah berharga RM500,000, amaun pinjaman adalah sebanyak RM450,000, pembeli perlu menyediakan tambahan tunai RM50,000 sebagai deposit. Ini belum mengambil kira kos guaman dan stamping yang perlu ditanggung sendiri oleh pembeli. Keberangkalian untuk mereka membeli rumah anda 50/50 dan mereka akan meninjau rumah lain yang menawarkan harga yang lebih baik dan tidak membebankan.

Bagaimana bagi mengelakkan situasi ini berlaku? Semak terlebih dahulu harga pasaran rumah dengan menggunakan kaedah ini:

  • Cara mudah , boleh klik link yang disediakan ini “ Market Value Status”  Klik Disini
  • Buat risikan dengan jurubank
  • Dapatkan pandangan ejen hartanah
  • Lantik Penilai Professional

Jika kena caranya,anda boleh cuba risik-risik dengan bank, namun kebiasaannya komitmen mereka lebih kepada klien utama iaitu pembeli rumah bukan penjual dan ejen hartanah yang mempunyai urusniaga dengan mereka. Pilihan terbaik ialah melantik penilai professional berbayar. Anda akan dapat laporan lengkap dengan nilaian yang tepat. Info yang perlu disediakan bagi semakan ini ialah seperti berikut:

• Alamat rumah
• Jenis rumah
• Posisi lot (corner lot, end lot atau intermediate)
• Saiz lot dan binaan rumah
• Jumlah bilik,bilik air
• Maklumat ubahsuai (sekiranya berkaitan). Ubahsuai besar yang melibatkan struktur perlu mempunyai surat kebenaran kelulusan daripada pihak berkuasa. Jika tidak, kos ubahsuai ini tidak termasuk dalam harga pasaran.

– Kenalpasti Faktor Negatif

Faktor persekitaran dan infrastruktur rumah turut memberi kesan negatif kepada harga jualan. Harga rumah perlu realistik dan hindari harga tinggi jika aset anda di dalam lingkungan berikut:

i. Rumah berdekatan dengan kabel kuasa tinggi atau Stesen Transmisi TNB
ii. Rumah berhampiran dengan loji kumbahan
iii. Rumah pangsapuri paling tinggi dan tiada kemudahan lif
iv. Rumah dikenalpasti kawasan banjir atau kadar jenayah tinggi seperti selalu berlaku kecurian, pecah rumah, samun dan sebagainya.

– Tentukan margin realistik untuk rundingan

Urusan jual beli rumah akan melibatkan tawar menawar harga antara penjual dan pembeli. Sebagai penjual anda perlu menetapkan harga yang anda harapkan dari awal. Apa guna jual rumah, jika hasil yang diterima nanti tidak cukup seperti yang diharapkan atau boleh dikatakan rugi. Katakan anda perlukan RM500k, iklankan pada harga RM530 dan masukkan terma “Harga boleh runding” agar kedua belah pihak berpuas hati.

 

Skil Urusniaga Dengan Pembeli

Tiada pengalaman dan ini baru pertama kali menguruskan penjualan hartanah memerlukan skil komunikasi tersendiri. Anda perlu berdepan dengan kerenah pembeli yang tidak dikenali dari berbagai ragam dan latarbelakang. Sebagai ejen hartanah, Ikuti tips di bawah bagi memudahkan urusan anda.

>Mulakan Dengan Tapisan Pertama

Sejauh mana tahap serius pembeli untuk membeli rumah anda boleh dikenalpasti melalui perbualan pertama dengan calun pembeli.
* Siapa sebenarnya yang akan membeli dan lihat rumah? Pastikan yang membuat keputusan untuk membeli dan mengeluarkan wang melihat rumah. Ada kalanya yang datang bagi pihak ibu bapa atau pasangan.
*Tempat kerja dimana? Lokasi rumah ke tempat kerja memberi isyarat positif samada calun pembeli tersebut berpotensi membeli rumah atau tidak
*Rumah anda yang ke berapa? Lebih mudah sekiranya sebelum ini mereka telah lihat rumah lain berbanding baru pertama kali kerana mereka akan meninjau rumah-rumah lain sebelum memberi kata putus.
*Faham dengan persekitaran dan kawasan. Pembeli sebenarnya telah buat tinjauan dan 80% memang berniat untuk membeli berdasarkan kehendak mereka.

>Lakukan Tindakan Ini Apabila Pembeli Melawat Rumah

– Pastikan Rumah Dalam Keadaan Baik
– Wujudkan suasana harmoni kawasan keliling bermula dari depan pagar.
– membaikpulih yang mana perlu sepeti
– Kemas kawasan sekitar, potong rumput yang panjang misalnya boleh mempengaruhi mood pembeli
– Buat penyelenggaraan seperti baiki tembok yang pecah, siling yang bocor, tandas dalam keadaan baik atau cat baru bagi menimbulkan impak. Kadang-kadang hal yang kecil dipandang berat oleh pembeli
– Pastikan dalam rumah bersih, buka lampu, kipas dan penghawa dingin sekiranya ada
– Berurusan dengan pelanggan anda dengan mesra dan fahami keperluan mereka dengan membantu memberi cadangan dan penyelesaian. Kadang-kadang mereka kurang arif dalam selok belok pinjaman dan proses pembelian rumah. Bantuan ini sudah pasti memudahkan kerja mereka dan potensi untuk mereka membeli lebih cerah.
Antara perkara dan masalah yang dihadapi pembel ialah:
* Mempunyai pilihan samada pinjaman bank atau pinjaman kerajaan,tidak tahu mana satu yang perlu dipilih dulu
* Layak membuat pinjaman tetapi terikat dengan kekangan wang deposit
* Terdesak masuk rumah kerana perlu pindah dari rumah sewa
*Mempunyai wang yang cukup untuk membeli rumah tetapi tidak pasti samada rumah yang dipilih merupakan pilihan yang tepat untuk tujuan pelaburan

> Cuba Kenalpasti Status Kewangan Pembeli

Bukan mudah untuk terus bertanya hal kehidupan dan kewangan orang lain lebih-lebih lagi kita tidak mengenali mereka. Pastikan terlebih dahulu samada pembelian rumah ini, rumah pertama atau kedua. Ini kerana cara perbualan tentu berbeza.Kebanyakan pembeli rumah kedua, kedudukan kewangan mereka kukuh dan tidak terdesak dan adalah kurang manis untuk terlalu banyak soalan yang menidakkan kemampuan mereka.
Oleh itu wujudkan komunikasi yang lebih santai dan mesra sambil menyelit beberapa soalan penting yang berkaitan dengan status persediaan kewangan pembeli.
Adakah mereka tahu mengenai kos guaman dan deposit dan bersedia membayarnya?
Adakah mereka maklum bahawa ada alternatif lain seperti pengeluaran KWSP bagi melunaskan bayaran pendahuluan ini?
Bagi yang bekerja dalam perkhidmatan awam, keberangkalian rumah anda terjual lebih tinggi. Mereka tentu sedia maklum mengenai Pembiayaan Perumahan Sektor Awam LPPSA yang menawarkan pembiayaan 100% atau 90% mengikut kelayakan dan gred jawatan. Tanya pembeli samada mereka telah semak kelayakan pinjaman dalam sistem (LPPSA).

Cara Iklan Rumah Yang Terbaik

Bagaimana nak cepat jual rumah. Buat cara ini supaya cepat laku.

First Impression melekat di hati

Bagaimana nak jual rumah dengan cepat? Pandangan pertama semasa sesi lawatan ke rumah sangat penting bagi mewujudkan perasaan suka. Faktor ini penting bagi memancing pembeli mengambil step seterusnya.

Pastikan anda membuat pembersihan rumah secara menyeluruh dan baiki kerosakan yang jelas di pandangan mata. Hasilnya rumah akan kemas dan berseri dan menarik perhatian pembeli.

Saya cadangkan anda mula dengan langkah ini:
Mulakan dari luar rumah. Potong rumput disekeliling rumah (sekiranya ada). Tambahkan deco sikit dengan letak beberapa pasu.
Kosongkan rumah dan buang barangan yang tidak perlu
Baik pulih kerosakan yang jelas kelihatan
Cat rumah. Kalau lebih bajet boleh cat luar sekali
Sapu dan kemas rumah supaya kelihatan luas. Jangan lupa mop lantai.

Biarpun banyak kerja tetapi ia antara penentu utama samada rumah anda boleh dijual atau tidak. Ini kerana sedikit kerosakan atau yang tidak sedap dipandang mata boleh mempengaruhi keputusan mereka untuk beralih ke rumah lain.

Snap sudut menarik

“Biarlah foto yang berbicara”. Gambar yang cantik mampu mempercepatkan jualan rumah anda disamping tawaran harga yang berpatutan.

Tips ambil foto. Mulakan step ini!
Pastikan rumah kemas, lapang dan bersih. Buang objek2 yang mengganggu imej
Ambil foto secara menyeluruh supaya kelihatan luas dan lebar bermula dari sudut tepi pintu masuk
Jangan lupa pencahayaan dengan memasang lampu
Buka tingkap dan jatuhkan langsir ke bawah memanjang bagi mewujudkan ilusi tinggi
Akhir kata, Jika kurang arif dalam pengambilan foto, bolehlah dapatkan khidmat jurufoto atau rakan2 yang memang pakar dalam bidang ini. Tidak salah melabur sedikit kos tetapi impaknya lebih “ummph”.

+ Contoh-contoh rumah yang telah terjual dengan cepat hasil rakaman foto yang menarik

Iklan di Medium Popular

Terdapat banyak pilihan ruang iklan yang boleh digunakan antaranya:

+ Facebook
+ Mudah.my
+ iproperty

 

Bagi yang menggunakan khidmat ejen hartanah, iklan anda boleh disiarkan dalam iProperty dan Propertyguru?
Perkara lain yang perlu dilengkapkan bagi mengiklan rumah anda ialah seperti berikut:
+ Alamat lengkap/Lokasi
+ Lot bumi atau bukan lot bumi
+Keluasan/kemasan dalaman/jumlah bilik/bilik air
+Kawasan persekitaran/persekitaran sosial seperti keselamatan, Surau, masyarakat /komuniti setempat
+fasiliti berhampiran/jarak ke bandar/kemudahan pengangkutan

Iklan Berterusan

Pastikan iklan anda berada di barisan hadapan
Berdasarkan rekod jualan rumah kami, iklan yang diperbaharui dan dikemaskini mendapat respons yang positif dari pembeli.

Gantung Banner di depan rumah

Jangan pandang sebelah mata dengan kaedah konvesional ini kerana ia juga mendapat sambutan jualan dari pembeli. Ada pembeli yang rajin meronda kawasan-kawasan yang mereka minat untuk mencari rumah. Kos menempah banner hanya RM30. Namun ia lebih sesuai untuk rumah kosong dimana hanya nombor telefon dipaparkan.
Tidak digalakkan bagi rumah yang masih berpenghuni kerana terdapat kes-kes menyamar sebagai pembeli untuk masuk ke rumah dan melakukan jenayah.

Dokumen yang perlu disediakan untuk menjual rumah

Senarai dokumen yang perlu anda sediakan untuk menjual rumah adalah seperti berikut:
i. Salinan kad pengenalan
ii. Salinan geran
iii. Salinan perjanjian jual beli semasa beli
iv. Bil utiliti
v. Bil cukai pintu dan cukai tanah
vi. Penyata pinjaman terkini (jika ada)
Bagi penyediaan draf perjanjian jual beli, salinan kad pengenalan, geran, perjanjian jual beli dan penyata pinjaman terkini perlu diserahkan awal manakala yang lain disediakan semasa menandatangani perjanjian jual beli.

Kos Jual Rumah

Apa Kos Utama dalam Penjualan Hartanah?

Terdapat 4 kos utama yang perlu di lalui oleh penjual rumah iaitu:
i. Kos Guaman
Saya cadangkan anda memilih peguam bagi memudahkan proses jual beli rumah anda walaupun anda boleh memilh untuk membuat sendiri dalam bahagian2 tertentu. Memang kos boleh dikurangkan sedikit tanpa lantik peguam, tetapi adakah anda bersedia dan punya masa untuk berurusan dengan peguam pembeli.

Jika tidak menggunakan khidmat peguam, anda hanya perlu mengeluarkan kos peguam bagi bayaran kerja pengurusan peguam seperti caj ke atas hak milik dari bank dam penfailan cukai dimana keseluruhannya lebih kurang sekitar RM2000 hingga RM3000. Anda perlu sedar bahawa, peguam pembeli tidak mewakili anda dan mereka hanya melindungi kepentingan pembeli. Ada kes penjual menumpang peguam pembeli tetapi ia tetap bukan peguam yang mewakili anda.

ii. Cukai Hartanah (RPGT)
Cukai Jualan Harta Tanah (RPGT) dikenakan kepada penjual hartanah hasil dari jualan harta anda. Kadar cukai bergantung kepada tempoh masa dan belian hartanah. Cukai hartanah bagi individu dan penduduk tetap mengikut tempoh seperti berikut:
 Jualan pada tahun pertama hingga tahun ketiga :30%
 Jualam pada tahun keempat:20%
 Jualam pada tahun kelima:15%
 Jualan pada tahun keenam dan seterusnya :5%

Cukai jualan ini adalah tinggi tetapi ada beberapa cara untuk dapatkan pengecualian dan pengurangan bayaran. Jika anda mempunyai hartanah yang ingin dijual, boleh buat pengecualian penuh cukai RPGT yang hanya boleh digunakan sekali sahaja dan pilihlah hartanah yang paling tinggi anda terima pengecualian cukai.

Cara nak dapatkan pengecualian penuh.

Jika rumah yang hendak dijual mempunyai dua penama, kedua-dua pemilik hendaklah menggunakan pengecualian untuk dapatkan pengecualian penuh.
Sebagai contoh, En Amran bersama isterinya, Pn Salbiah menjual rumah dan dikenakan RPGT sebanyak RM30,000. Jika hanya En. Amran yang buat pengecualian, RPGT yang perlu dibayar adalah sebanyak RM15,000 tetapi jika kedua-duanya menggunakan pengecualian tersebut, tiada RPGT dikenakan.

Pengecualian RPGT boleh dibuat dengan memaklumkan kepada peguam untuk memohon pengecualian tersebut.

Ada cara lain selain guna RPGT?

Alternatif lain jika tidak menggunakan RPTG, boleh dibuat dengan mengurangkan jumlah cukai dengan membuat penolakan terhadap beberapa kos belian dan jualan yang dibenarkan seperti di bawah dengan syarat sertakan dokumen lengkap dan maklumkan kepada peguam untuk buat penolakan dalam kiraan cukai.
+ Kos guaman
+ Kos Pengurusan
+ Kos agensi
+ Kos baik pulih dan pengubahsuaian
Nota: Perbincangan mengenai topik ini agak Panjang dan jika ingin tahu lebih
lanjut boleh klik : Langkah Menjimatkan Cukai RPGT

iii. Penalti ‘Lock in Period’
Kebanyakan bank mengenakan penalti bagi pemilik yang menjual rumah dalam satu tempoh 3 hingga 5 tahun setelah mendapat pinjaman. Bank akan kenakan penalty ke atas hutang asal dan kadar penalti dalam 2% hingga 5 % mengikut keadaan semasa. Sebagai contoh jika pinjaman anda RM500,000 dan kadar penalty ialah 5%, anda perlu membayar sebanyak RM25,000. Bagi mendapat kepastian, sebaiknya semak surat tawaran pinjaman semasa tandatangan perjanjian jual beli rumah kerana ada juga pakej pinjaman yang tiada lock -in period.

Prosedur Jual Rumah

6 proses bagi menjual rumah anda

Tatacara dan prosedur menjual rumah berbeza antara pembeli yang membeli secara tunai, membuat pinjaman melalui bank dan melalui pembiayaan perumahan kerajaan iaitu LPPSA.
Ramai yang bertanya soalan kepada kami melalui telefon dan email bagaimana proses dan tempoh dapat tunai jual rumah. Sebenarnya tiada tempoh yang spesifik. Boleh jadi ia terikat kepada pembeli sendiri bagi menyediakan dokumen sokongan atau ruang masa untuk memproses atau status rumah.
Walaubagaimana pun angaran masa dari tarikh pembeli ‘booking’ hingga serahan kunci adalah seperti berikut:
• Rumah master title:5-7 bulan
• Rumah master title, geran perlu disempurnakan : anggaran setahun atau lebih
• Hartanah freehold dengan geran individu atau strata :4-5 bulan
• Hartanah leasehold dengan geran individu atau strata:6-8 bulan

Secara asasnya 7 proses ini perlu dibuat seperti berikut:
i) Tandatangan surat tawaran dan tunjuk minat
Pembeli akan menandatangani surat tawaran (booking form) atau surat tunjuk minat dan membayar 3% sebagai tanda setuju dari harga jual peguam atau ejen hartanah. Sebaiknya teliti dan fahami terma dalam surat tawaran dan ajukan pertanyaan kepada peguam atau ejen jika terdapat sebarang kemusykilan.

Proses pembayaran rumah dibuat secara berperingkat iaitu:
i. 3% daripada harga jual sebagai wang tanda jadi dan setuju kepada peguam
ii. 7% daripada harga jual semasa menandatangani perjanjian jual beli
iii. Baki 90% dibuat dalam masa 90 hari dari tarikh perjanjian jual beli atau kebenaran diterima oleh pihak berkuasa.
Manakala tempoh masa untuk pembeli tandatangan perjanjian jual beli adalah dalam 14 – 21 hari bekerja. Jangan segan untuk mengingatkan pembeli bagi memudahkan proses seterusnya.
Pastikan anda memasukkan klausa dalam terma perjanjian jual beli dimana wang tanda jadi atau setuju tidak akan dikembalikan sekiranya pembeli ingin membatalkan perjanjian jual beli tersebut.

ii) Pembeli memohon pinjaman perumahan dan tandatangan perjanjian jual beli
– Pembeli yang membuat pinjaman bank akan menghantar permohonan ke bank yang akan memakan masa 14 hari bekerja bagi mendapat jawapan lulus sekiranya dokumen lengkap.
– Setelah pinjaman lulus, pembeli dan penjual akan menandatangani perjanjian jual beli dan membuat bayaran deposit 7%.

iii) Penilai Bank
Bank akan melantik penilai bagi mengeluarkan laporan penilaian rumah anda. Kebiasaannya dalam situasi ini, jumlah nilaian adalah sama dengan nilaian jualan. Jarang terjadi situasi dimana penilai meberikan nilaian yang rendah setelah bank meluluskan pinjaman pembeli.

iv) Tempoh pindah milik
Bermula dari tarikh perjanjian jual beli, hartanah freehold yang ada geran strata atau individu boleh diselesaikan dalam jangka masa 90 hari bekerja.
Jangka masa pindah milik kepada pembeli berkait rapat kepada sejauh mana rumitnya kes tersebut dan jenis geran.

v) Serahan kunci
Sebaik proses pindah milik selesai, serahkan kunci kepada pembeli

vi) Tutup akaun utiliti
Jangan lupa tutup akaun utiliti dan dapatkan deposit bil elektrik dan bil air anda.

Nota : Bagi pembeli yang membuat pinjaman melalui LPPSA anda boleh cadangkan kepada mereka untuk menggunakan khidmat Ejen Hartanah. Anda boleh melantik sendiri Ejen Hartanah utuk jadi orang tengah bagi pihak anda dan pembeli hingga proses jual beli selesai yang mengambil lebih kurang 2 bulan tertakluk kepada kesediaan pembeli menguruskan dokumen dan kelulusan Ketua Jabatan.

Pemilik Terjebak dengan Perangkap Jualan Hartanah
Banyak perangkap jualan hartanah yang perlu anda ambil tahu supaya anda bersedia untk menghadapi situasi ini. Kadangkala ketika berurusan dengan pelanggan anda lebih kepada sentimen emosi atau “terlebih mesra” sehingga mewujudkan kekangan atau bersikap lebih kurang dalam urusan jual beli.
Antara perangkap jualan yang kerap terjadi adalah seperti situasi di bawah.

i) Kos tersembunyi bila pembeli markup pinjaman
Ramai pembeli yang berniat nak mark-up pinjaman dimana pembeli akan menaikkan harga belian bagi mendapatkan pinjaman lebih. Teknik ini membolehkan mereka untuk dapat balik kos deposit yang telah dibayar kepada pemilik. Dalam hal ini, apabila harga tinggi, secara tidak langsung penjual perlu menanggung dua kos tambahan:

 kos guaman : kiraan fi peguam adalah berdasarkan harga mark-up bukan harga belian. Semakin tinggi harga rumah, semakin naik fi peguam;

 kos cukai tanah: harga jualan mempengaruhi cukai LHDN dimana ia berdasarkan kiraan keuntungan atas perjanjian jual beli.

Bagi mengatasi situasi ini anda perlu bertegas dari awal meletakkan syarat kepada pembeli agar sedia menanggung lebihan kos di atas mark-up harga yang telah dibuat atau tidak setuju dengan usul tersebut. Anda juga boleh memilih untuk tidak diwakili peguam dan menggunakan pengecualian RPGT sekali seumur hidup.

ii) Masalah title rumah
Selesaikan terlebih dahulu sekiranya rumah anda ada sekatan dalam bentuk kaveat dan rumah juga tidak dapat dijual jika didapati anda bankrap

iii) Kos tersembunyi dan jangkamasa untuk pemilikan rumah yang belum disempurnakan
Projek berstatus leasehold tidak membenarkan pindah milik kepada pembeli secara terus. Pemilik perlu tukar nama daripada nama pemaju kepada pemilik terlebih dahulu dengan menandatangani Memorandum of Tansfer dimana kosnya agak tinggi. Proses ini mengambil masa 3- 6 bulan.

Saya cadangkan semak dengan pemaju terlebih dahulu samada geran rumah masih master title atau boleh tukar kepada nama anda?

iv) Rumah ada sekatan , jual kepada non-bumi
Pastikan anda semak samada rumah anda berstatus pegangan Bumi Lot, Rizab Melayu atau Leasehold sebelum anda menjual. Ini kerana bumi lot dan rizab memang jelas termaktub untuk bumiputera. Begitu juga dengan rumah berstatus leasehold dimana ramai yang beranggapan ia berstatus non-bumi yang akhirnya terperangkap. Rumah berstatus leasehold yang ada geran individu perlu dapat consent daripada kerajaan negeri. Besar kemungkinan permohonan tukar nama ditolak berikutan polisi kerajaan negeri menjaga kouta bumiptera dalam pemilikan hartanah.

v) Perceraian
Rumah yang mempunyai dua pemilik iaitu pasangan suami isteri yang telah bercerai boleh juga membantutkan jualan rumah. Kedua pihak terlebih dahulu perlu berunding dan mencapai kata sepakat dalam membuat keputusan menjual rumah.

vi) Anda tidak terima deposit penuh
Wang deposit 10% semasa menandatangani perjanjian jual beli antara anda dan pembeli akan ditolak terlebih dahulu untuk fi professional . Peguam juga akan menggunakan dulu 3% daripada nilai rumah bagi tujuan pembayaran Cukai Hartanah kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri. Dalam masa yang sama, peguam akan hantar perkiraan RPGT kepada LHDN untuk kelulusan. Jika didapati amaun 3% tidak mencukupi, ia perlu dibuat bayaran tambahan. Tempoh maklumbalas dari LHDN memakan masa 3-6 bulan.

Perlukah Guna Servis Ejen Hartanah?

Jika anda pening berurusan dengan orang, tidak mahu berserabut dengan hal-hal dokumen, lebih baik gunakan servis ejen hartanah. Mudah kerja dan Terbaik!

Jika and abaca artikel yang Panjang berjela ini,terus terang ia hanya dasar sahaja. Banyak aspek jual rumah yang perlu dikira dan tidak ditulis di sini. Ini hanya panduan sepintas lalu. Senang cerita, jualan rumah bukan mudah. Ditambah lagi sikap pembeli apabila berurusan dengan orang awam lain caranya tetapi apabila berurusan dengan yang berauthoriti mereka lebih professional. Penyediaan dokumen yang tidak lengkap dan jangka masa yang panjang menambahkan bebanan fikiran anda ditambah dengan kerja hakiki anda.

Apa kata serahkan semua kerja jualan kepada Ejen Hartanah. Mereka bantu anda supaya anda tidak rugi dalam urusan jual beli rumah dengan cepat dan pantas!.

Untuk guna khidmat Ejen Hartanah

Soalan Lazim dalam Jualan Hartanah

1. Saya masih berhutang dengan bank. Boleh ke jual?
Rumah yang belum habis bayar boleh dijual dimana pembeli akan membayar hutang tersebut dan baki keuntungan diserahkan kepada anda.

2. Bagaimana nak kira hasil jualan rumah?
Buat anggaran hasil jualan ruma dengan menolak kos jual rumah dan baki pinjaman dari harga jual.

3. Jika pembeli guna loan LPPSA, bagaimana caranya?
Ejen hartanah akan uruskan bagi pihak anda. Prosesnya lebih mudah dimana LPPSA telah mewujudkan sistem pembiayaan rumah bagi menguruskan jual beli rumah secara sistematik.

4. Saya risau rumah kena lelong kerana sudah lama tidak bayar rumah. Ada cara tak mengatasi masalah ini?
Anda mempunyai alternatif kedua iaitu mengeluarkan KWSP untuk bayar ansuran tertunggak dan baki pinjaman. Buat rundingan dengan pihak bank bagi penyelesaian atau jalan terakhir ialah dengan menjual rumah tersebut.

5. Berapa fi ejen hartanah jika saya mewakilkan mereka untuk menjual rumah saya?
Fi ejen dan juga services tax adalah rendah iaitu sehingga 3.18% dari harga jual.

Kesimpulan

Semoga artikel ini memberi inspirasi sokongan untuk anda berjaya jual rumah dengan cepat. Pilihan di tangan anda! Kami sedia dihubungi untuk sebarang pertanyaan dan bantuan.

Ingin bercakap dengan perunding Hartanah?

Hubungi Kami Terus Melalui Whatsapp

Ingin bercakap dengan perunding Hartanah?

Hubungi Kami Terus Melalui Whatsapp

Nak Jadi Ejen Hartanah? Hubungi Kami