Posted on Leave a comment

Kelebihan jadi ejen hartanah?

Di Malaysia ni, macam-macam jenis ejen boleh dipilih. Nak pilih sebagai full time, part time pun boleh

Boleh jadi ejen tudung, ejen makanan viral, ejen penapis air, ejen makanan kesihatan seperti dan pelbagai lagi.

Tapi mengapa perlu jadi ejen hartanah? Atau erti kata lain kelebihan jadi ejen hartanah

1) Komisyen tinggi

Komisyen tinggi bermaksud kebarangkalian pendapatan pun adalah lumayan.

Ramai yang nak jadi ejen hartanah sebab komisyen yang tinggi.

Kalau dapat jual satu rumah pun dalam sebulan pun dah boleh dapat lebih RM 4k.

Contohnya rumah A, harga RM 200, 000:

Komisen dapat: 3%

Ini bermakna sudah RM 6, 000

Ini baru sebuah rumah, kalau banyak rumah?

Anda masih boleh menjadi millionaire dengan hanya menjadi ejen hartabah. Mengikut kajian di Amerika, 99% jutawan adalah dari empat kategori ini

1. Pernigaan sendiri-74%
2. Eksekutif kanan (senior)-10%
3. Golongan perofesional seperti doctor pakar, peguam etc-10%
4. Jurujual dan perunding jualan-5%

Lihat!!
Kerjaya sebagai jurujual dan perunding jualana dalam golongan yang utama boleh menjadi “millionaire”.

Masa depan yang sangat cerah bukan? Ini adalah sebab utama mengapa ramai yang memilih menjadi ejen hartanah

Kalau nak bina perniagaan sendiri, banyak risikonya.

Salah langkah, habis duit simpanan dan kemungkinan boleh berhutang.

Nak jadi golongon professional, nie dari sekolah dah kena mula.

Jurujual dan perunding jualan yang nampaknya kurang risiko dan tidak mengambil factor Pendidikan formal.

Yang paling penting usaha,
masih boleh dikira mencari ilmu yang tak formal seperti ilmu pemasaran, komunikasi etc

Yang mana boleh sahaja belajar dengan mentor anda.

2) Tentukan sendiri masa hadapan

Dengan menjadi ejen hartanah, anda yang menentukan sendiri masa hadapan.

Kalau nak pendapatan yang lumayan, perlulah berusaha.

Kalau nak cukup makan sahaja, sales pun cari cukup-cukup je. Pendek kata semua bergantung pada anda.

Kerjaya ini tak sama dengan makan gaji. Kurang rajin pun masih boleh mendapat gaji di akhir bulan.

Kalau rajin pun, mungkin dapat kenaikkan gaji ikut tahun sahaja.

3) Masa fleksibel

Masa akan lebih fleksibel, di mana anda sendiri yang menentukan jadual kerja anda.

Bila nak jumpa client..
Masa nak submit dokumen..etc

Boleh banyak masa bersama keluarga, tapi dalam masa yang sama perlu lah pandai uruskan masa,

Anda perlu bijak menguruskan masa sendiri. Ibaratnya, anda adalah bos. Anda juga adalah pekerja. Tiada siapa akan mengarahkan anda untuk buat kerja dan yang paling penting perlu tentukan target.

4) Risiko rendah

Modal yang paling ketara adalah yuran ejen sahaja. Yang lain tu mungkin untuk membantu pemasaran. Contohnya modal buat blog atau website. Atau pemasaran melalui media sosial seperti Fb ads

Modal kehidupan harian juga perlu difikirkan sebab bukan lah hari ini berjaya jual rumah, hari ini juga anda dapat komisyen. Selalunya jika closed sale hari ini, komisyen akan dapat………

Dan dari pengalaman saya, belum lagi yang tak cukup makan sebab jadi ejen hartanah.

Terlebih makan ada..

Kalau nak buat bisness sendiri, perlu modal yang besar. Tersalah strategi boleh kemurungan dibuatnya.

5) Bidang yang cerah

Kalau anda perhatikan ada sesetengah bisness, sesuai pada waktu itu sahaja. Tidak berpanjangan .

Untuk bidang ini, bagi saya selagi ada manusia. Selagi itulah ada permintaan untuk rumah. Sebab rumah adalah keperluan. Walaupun mahal mesti nak beli sekurangnya satu.

Jika ada masalah ekonomi atau COVID sekalipun, permintaan jual dan beli rumah masih berterusan.

6) Permudahkan urusan

Asyik cerita manfaat diri sendiri sahaja. Hehe.

Ini dari segi aspek kemanusiaan pula.

Sebagai ejen hartanah, kita perlu sentiasa mengingati diri. Pekerjaan ini sebenar memberi kesan yang besar pada client. Kita perlulah jujur dan komitmen dalam membantu klien.

Bila kita bantu mereka, bermaksud kita memudahkan urusan seseorang

Dalam Islam sendiri pun, memudahkan urusan seseorang adalah tugas yang mulia.

Sambil mencari keuntungan, marilah kita mencari berkat juga.

7) Mendapat kenalan

Ini adalah salah satu sebab mengapa anda perlu menjadi ejen hartanah. Tanpa disedari anda akan mempunyai pelbagai kenalan dari pelbagai genre perniagaan, Pendidikan dan usia.

Sebab untuk menjadi ejen anda akan dilatih atau tanpa disedari akan pandai berkomunikasi dengan pelbagai ragam klien.

Mendapat kenalan juga penting sebab dari hubungan ini juga tanpa disedari kita akan dapat klien baru hasil rekomen dari klien lama kita.

Ada juga ejen hartanah yang sebelum ini menjadi suri rumah. Nak jadi ejen sebab bosan tiada kawan sekerja dan etc. Dengan kerjaya ini mereka boleh mempunyai masa yang fleksible. Mereka dapat mengurus masa sendiri antara keluarga dan kerjaya.

Masa bersama keluarga pun ada, duit dapat, dapat kenalan

Kan lebih Bahagia dibuatnya…

Memang banyak manfaat dan kelebihan menjadi ejen hartanah ini.

“Semoga bermanfaat”

Rujukan

1. https://www.briantracy.com/blog/financial-success/who-are-the-millionaires-2/

Disclaimer: Ejen hartanah di dalam artikel ini sebenarnya adalah merujuk kepada perunding hartanah.

Ringkasan Kelebihan Jadi Agen Hartanah

Komisyen tinggi

Masa Flexible

Jaringan Networking